Sırbistan

Sırbistan, Balkanlar’da yer alan devletlerden biridir. Sırbistan ve Karadağ’ın 2006’da ikiye ayrılmasıyla ortaya çıkmış iki devletten biridir. Kuzey komşusu Macaristan, batı komşularıysa, Hırvatistan, Bosna-Hersek ve Karadağ’dır. Ülkenin güneyinde Makedonya ve Kosova, doğusunda ise Romanya ve Bulgaristan vardır.

Ülkenin resmi dili Sırpça, başkenti ise Belgrad’dır. Belgrad, aynı zamanda Sırbistan’ın en büyük şehri olma özelliğine de sahiptir. Ülkenin nüfusu, 2013 sayımlarına göre 7,234.007 kişidir.
Sırbistan, topraklarında birçok doğal güzelliği ve tarihi dokuyu barındırır. Bu özellikleri ile birçok kişi tarafından seyahat amaçlı ziyaret edilmektedir. Türkiye’den vize istemeyen ülkeler arasında yer alması nedeniyle de, birçok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı tarafından sıkça ziyaret edilir.

Sırbistan’a Ulaşım

Sırbistan’a Türkiye’den seyahat etmek oldukça kolaydır ve ulaşım için çeşitli alternatifler kullanılabilir.

Havayolu: Hem Sabiha Gökçen hem de Atatürk Havalimanı üzerinden, Sırbistan’a direkt uçuş seferleri bulunmaktadır. Bu uçuşlar, haftanın yedi günü bulunabilmektedir. Uçuşlar, ortalama olarak 1 saat 50 dakika kadar sürmektedir. Uçak yolculuk sonunda, Nikole Tesla Havalimanı’na iner. Havayolu, Sırbistan’a vizesiz girmek isteyenler açısından en uygun seyahat yöntemi olarak gösterilebilir.

Otobüs: İstanbul Esenler Otogarı’ndan bilet alınabilir. Yolculuk 12 saat ile 15 saat arasında sürmektedir. Otobüsle Sırbistan’a gideceklerin en çok dikkat etmeleri gereken bilgiyse, yol üzerinde Bulgaristan’dan geçileceği ve bu yüzden transit vize alınması gerektiğidir.

Tren: Belgrad’a trenle Türkiye’den direkt olarak gidiş mümkün değil. Sırbistan’a ulaşmak için ilk olarak Romanya’nın başkenti Sofya’ya ulaşmak gerekiyor. TCDD’nin, Bosfor Ekspresi’ne binilerek Sofya’da inilir. Daha sonra Sofya’dan Belgrad için bilet alınır. Bu yöntemle Sırbistan’a trenle kolayca ulaşabilirsiniz.

Sırbistan’da Gezilecek Yerler

Sırbistan, birçok medeniyetin kesişim noktası olarak adlandırılabilecek, tarihi yönü oldukça kuvvetli bir ülkedir. Roma, Bizans ve Osmanlı mirasını bünyesinde barındırır. Tarihi yönünün kuvvetli olmasının yanı sıra, birçok doğal güzelliğe de sahiptir ve Balkanların Avrupa’ya açılan kapısı konumundadır. Ülke, sadece yaz tatili için olanaklar sunmaz. Yaz ve Kış aylarında farklı farklı güzellikleri ziyaretçilerine sunmaktadır.

Belgrad: Sırbistan’ın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehridir. Milattan önce 5. Yüzyıl dolaylarında kurulduğu tahmin edilmektedir. Roma döneminden kalma birçok kalıntı ile dikkat çekmektedir. Aynı zamanda birçok Osmanlı eserini de barındırır. Bunların yanında, Nikola Tesla Müzesi ve Belgrad Kalesi de mutlaka ziyaret edilmelidir.

Novi Sad: Ülkenin Sırbistan’dan sonraki en büyük şehridir. Novi Sad’da da görmeniz gereken birçok yer vardır. Bunların başında, Meryem Ana Katolik Kilisesi gelmektedir. Şehir, Balkanların en büyük festivali olan Exit Festivali’ne ev sahipliği yapmaktadır. Bu festivale her yıl 200.000 üzerinde insan katılmaktadır. Osmanlı ile Kutsal İttifak arasındaki Karlofça Anlaşması da burada imzalanmıştır.

Subotica: Ülkenin Kuzeyinde, Macaristan sınırına oldukça yakın bir konumda yer almaktadır. Şehirdeki belediye binası mutlaka ziyaret edilmelidir zira şehirdeki en süslü bina olarak bilinmektedir. Pireaus Bank ve Sinagog da mutlaka ziyaret edilmelidir. Şehir, Sırbistan’a giden turistler tarafından en çok ziyaret edilen bölgeler arasında yer almaktadır.
Novi Pazar: Eşsiz doğal güzellikleriyle dikkat çeken bu bölge aynı zamanda UNESCO dünya mirası listesindedir ve Türk kültürünün izleri burada oldukça yoğun biçimde hissedilir. Ülkemizden Sırbistan’a giden kişiler tarafından sıkça ziyaret edilen bir yerdir.

Sırbistan’da Ne Yenir ?

Sırbistan, bütün Balkan ülkeleri gibi, yer yer Türkiye’yi andıran bir mutfak kültürüne sahiptir ve mutfak açısından oldukça zengindir. Ülkenin mutfağı genel olarak et ağırlıklıdır. Bunun yanında, ülke hamur işleri konusunda da oldukça başarılıdır. Sırplar, mutfaklarında baharat kullanmayı da oldukça seven bir millettir. Acı biber, fesleğen, maydanoz, kırmızıbiber oldukça yoğun olarak kullanılan baharatlar arasındadır. Yemeklerinin yanında aynı Türkler gibi somun ekmek tüketmeyi oldukça severler. Sırbistan mutfağında tatmanız gereken lezzetler şöyle sıralanabilir:

Cevapcici :Türklerin hiç şaşırmadan kolayca tüketebilecekleri bir yemektir. Görüntüsü ve tadı açısından İnegöl köfteye çokça benzerlik gösterir. Aynı Türkiye’deki gibi yanında soğan, biber, domates ile servis edilir. Tek fark olarak, Sırpların ‘’kajmak’’ olarak adlandırdıkları, bizdeki kaymağa benzeyen bir ürün ile birlikte servis edilmesidir.
Pljeskavica: Sırbistan mutfağında kırmızı etin ne kadar yer tuttuğunu gösteren yemeklerden biridir. Yassı bir hamburger köftesine benzer. Kaymak ve çeşit çeşit mezelerle birlikte servis edilir.
Ajvar: Sırp mutfağının en çok bilinen salatası olarak adlandırılabilir. Ana malzemeleri; patlıcan, biber ve sarımsaktır. Damak tadına göre acı konulabilir.
Ülkenin tatlı anlamında kendine özgü fazla tadı yoktur, baklava, bizdekiyle neredeyse aynı şekilde yenilebilir. Bunun yanında, içi çeşitli marmelatlarla doldurulmuş donut olarak adlandırılabilecek krofne de sıklıkla tüketilen bir tatlıdır. Ülkemizden giden ziyaretçilerin yemek konusunda sıkıntı çekmeyecekleri söylenebilir.

Sırbistan’dan Ne Alınır ?

Sırbistan’dan dönerken, Türkiye’deki sevdiklerinize alacağınız en güzel hediyeler, birçok Balkan ülkesindeki gibi, el yapımı hediyelikler.
El örmesi yün kazakların yanı sıra sajkaca isimli yerel şapka ve caksire isimli yerel pantolonlar hediyelik olarak götürülebilir.
Sırbistan’ın yerel enstrümanları olan gusle, frule, dvojnice’yi de yanınızda hediyelik olarak götürebilirsiniz. Böylece hem güzel bir hediyelik eşyayla dönmüş olursunuz hem de onları çaldıkça Sırbistan’ı hatırlarsınız.
Yanınızda hediye olarak içecek veya yiyeceklerle dönmeyi tercih ediyorsanız, bir çeşit erik kanyağı olan Rakija ve Licider adı verilen zencefil aromalı keki almayı ve sevdiklerinize hediye etmeyi isteyebilirsiniz.