Doğu Akdeniz kıyısında bulunan bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Başkenti Beyrut olan ülke, kuzeyde ve doğuda Suriye, güneyde ise İsrail ile komşudur. Resmi dili Arapça olan ülkenin nüfusu yaklaşık 5 milyondur. Cumhuriyet ile yönetilmektedir. Tarihte Fenike Uygarlığı’na ev sahipliği yapmıştır ve bu nedenle tarihi açıdan çok önemli bir değeri vardır. Çok sayıda tarihi esere ve yapıya sahip olması ve ülkemizden vize istememesi nedeniyle, Türk turistler için oldukça ilgi çekici bir bir yerdir.
Lübnan’a Ulaşım
Türkiye’de birçok havayolu şirketi Lübnan’ a direkt uçuşlar düzenlemektedir. İstanbul’dan Beyrut’a uçuşlar 2 saat sürmektedir. Havalimanı’na indiğinizde ise şehir merkezine ulaşmanız 15 dakikanızı alacaktır.
Gezilecek Yerler
- Saint George Maronite Katedrali: Beyrut’un en eski kilisesi olarak bilinmekle beraber, restorasyon geçirmiş olmasına rağmen ihtişamından hiçbirşey kaybetmemiş yapıdır.
- Mohammed Al-Amin Cami ülkenin ve şehrin en önemli camisi olarak ifade edilir. Özellikle kubbedeki işlemeler mutlaka görülmeli. Bu caminin ilginç bir diğer özelliği ise mimarı Azmi Fakhuri’nin İstanbul’da bulunan Sultan Ahmet Cami’den esinlenerek yapmış olması.
- Abdel Wahab Restaurant ‘a uğramadan dönmemelisiniz. Eşrefiye Caddesi’nden yürüyerek ulaşacağınız bu restaurant size eşsiz birçok Lübnan yemeği sunuyor.
- Beyrut Ulusal Müzesi: Oldukça bakımlı ve güzel olan bu müze, Beyrut tarihi öğrenmek isteyenler için mükemmel bir fırsat. Listenize mutlaka burayı da eklemelisiniz. 2 katlı olan ve oldukça ferah olan bu müzede, yaklaşık 100,000 eser sergileniyor.
- Place des Martrys Anıtı: Bu anıt savaşın izlerini, mermilerini görebileceğiniz bir anıt olması nedeniyle Lübnanlılar için anlamı çok büyük. Tarihi değeri büyük olduğu için ve etkileyiciliğini yitirmemesi gerektiğini düşündükleri için Lübnanlılar bu anıtı onarmamayı tercih ediyorlar.
- Roma Kalıntıları: Bu kalıntılar günümüzden hemen hemen 50 yıl önce keşfedilmiş. Roma’dan kalan kalıntıları görmek isterseniz burayı mutlaka ziyaret etmelisiniz.
- Yıldız Meydanı: Roma kalıntılarını gördükten sonra ilerleyerek bu meydana ulaşabilirsiniz. 25 metre yüksekliğindeki saat kulesiyle görülmesi gereken bir yer. Bu saat kulesini Lübnanlılar II. Abdulhamid’in tahta geçişini kutlamak için inşa etmişler. Bu meydanı hem gece hem de gündüz vakitlerinde gezmek için tercih edebilirsiniz.
- Saint Georges Greek Ortodoks Katedrali, gelmişken mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri. Mimarisi ile sizi büyüleyecektir.
- Roma Hamamı Kalıntıları: Romalılar yüzyıllarca Lübnan’da bulunduğu için burada birçok kalıntılarına rastlayabiliyoruz. Buraya giderseniz de Romalıların hamam kültürüne şahit olabilirsiniz.
- Al Omari Cami: Daha önce katedralken camiye dönüştürülmüş olan bu camide aynı zamanda Osmanlı ve Memlük izlerini görebiliyoruz. Bir diğer ilginç özelliği ise 7 kere yıkılıp tekrardan yapılmış olması. Bu camiyi mutlaka görmelisiniz.
- Zaitunay Bay: Gezmekten çok yorulduğunuzda burası dinlenmeniz için mükemmel bir seçenek. Özellikle gün batımını izlemek isterseniz, burayı tercih etmenizi öneririz.
- Jeitta Mağarası: Bu güzel mağarayı görmek için düzenlenen turları kullanabilirsiniz. Ancak biraz pahalı olduğu konusunda uyarmalıyız. Bu mağarayı gezmek için teleferikle üst kata çıkıp, alt kata inmek için de trene binebilirsiniz. Işıklandırmalar sayesinde mağaradaki harika sarkıt ve dikitleri daha iyi görebilirsiniz. Ancak içeri girerken fotoğraf makinenizi yanınıza alamayacağınızı belirtelim.
- Harissa: Bu bölgenin en güzel yanı devasa Meryem Ana Heykeli. Bu heykel ülkenin en büyük tepelerinden birinde bulunuyor. Bu tepeye çıkmanız için de teleferik kullanmanız gerekiyor.
- Byblos: Burası Lübnanlılar için ayrı bir öneme sahip çünkü bu şehir alfabenin doğduğu ve aynı zamanda İncil’e adını veren yer. Oldukça iyi durumda kalmış ve şehirliler tarafından da özenle korunuyor.
Ne Yemeli?
Lübnan’ın kendine özgü bir çok yemeği ve el yapımı içkileri bulunmaktadır. Aynı zamanda Türk mutfağını andıran lezzetleri olması açısından da Türk turistlerin ilgisini çekmektedir. Yemekleri özellikle Hatay mutfağını andırır.
- Kebap birçok restaurantta kırmızı et veya tavuktan yapılan kebaplardan bulabilirsiniz.
- Tabule kısıra benzemekle birlikte maydanoz ve domatesli bulgurdan yapılan bir salata türüdür.
- Humus bizim de aşina olduğumuz humus, nohuttan yapılan bir meze türüdür. Lübnan mutfağında da humusa sıklıkla rastlayabilirsiniz.
- Yaprak Sarma yine aşina olduğumuz bir yemek olmasının yanı sıra yaprak sarması Lübnan’da çok sık tüketilmektedir. Burada yaprak sarması tatmadan dönmemelisiniz.
- Lübnan künefesi tuzsuz peynir ve kadayıftan yapılan bu muhteşem tatlıyı mutlaka yemelisiniz.
- Filedelfiya ayaküstü bir şeyler atıştırmak isteyenler için tavsiyemizdir. Et ya da tavuktan yapılan bir sandviç türüdür.
- Lebeniye Lübnan’ın geleneksel bir yemeği olan lebeniye nohutlu yoğurt çorbasıdır.
- Falafel eğer et tüketmeyen biriyseniz Lübnan’da seçeneğiniz mevcut. Nohuttan yapılan köfte sizin için güzel bir seçim olacaktır.
- Arak rakıya benzeyen ancak üzüm suyundan yapılan geleneksel alkollü içecekleridir.
Ne Hediye Alınabilir?
Lübnan’dan alabileceğiniz hediyelik eşyaların başını genelde kıyafetler ve butik eşyalar çekiyor. Beyrut başkent olmasının yanı sıra aynı zamanda Lübnan için modanın da başkenti konumunda, burada çok önemli moda tasarımcıları bulunuyor.
Lübnan’a gidenlerin hediyelik olarak tercih ettiği bir diğer ürün ise nargiledir. Nargile Lübnan’da önemli bir yere sahip ve orada çeşitli şekillerde tasarlanmış modellerini görebilirsiniz. Tabii ki bunlar hediye edilmek amaçlı tasarlanmış küçük nargilelerdir.
Aynı zamanda yöresel kıyafetlerinden de hediyelik olarak alabilirsiniz. Örneğin kaftan tercih edilen hediyelik ürünlerden biridir. Bunların dışında bakır cezve, el dokuması halılar ve tavla setleri tercihleriniz arasında olabilir.