Gürcistan

Gürcistan, Doğu Karadeniz’de, Güney Kafkasya’da yer alan bir ülkedir. Gürcistan eski bir Sovyet ülkesidir ve ülke, Kuzey’de Rusya, Doğu’da Azerbaycan, Güney’de Ermenistan ve Güneybatı ’da Türkiye ile komşudur. Ülke, Avrupa Birliği’ne üye olmak için çaba göstermektedir. Resmi dili Gürcüce, başkenti ve en büyük şehri Tiflis’tir.
Ülke, Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra ancak bağımsızlığına kavuşsa da, tarihi taş devrine kadar dayanmaktadır. Ülke 400 yıl Roma İmparatorluğu hâkimiyetinde kaldıktan sonra, tarihin farklı dönemlerinde Osmanlı ve İran kontrolünde de bulunmuştur. Ülke bu sayede, birçok medeniyete ve tarihi döneme ait dokuyu bünyesinde barındırmaktadır.

Nüfus anlamında oldukça küçüktür. En son yapılan sayıma göre nüfusu 4 milyon civarındadır. Gürcistan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizesiz seyahat imkânı da sunduğundan, ülkemizden oldukça fazla sayıda turist almaktadır. Ucuz bir ülke olması da bu durumda pay sahibidir.

Gürcistan’a Nasıl Gidilir?

Ülkemizden Gürcistan’a ulaşmak son derece kolaydır. Her gün binlerce vatandaşımız, Gürcistan’a seyahat etmektedir. Özellikle Batum üzerinden geçiş oldukça kolaydır. Gürcistan’a ulaşım için kullanılabilecek birçok farklı yöntem bulunmaktadır.

Havayolu: Ülkemizde hizmet veren birçok havayolu şirketinin Gürcistan’a tarifeli uçuşları bulunmaktadır. Başkent Tiflis ile birlikte, Türkler tarafından çokça ziyaret edilen kentler olan Batum ve Kutaisi kentlerine de uçuşlar vardır. Yabancı havayolu firmalarının bazıları, İstanbul üzerinden aktarmalı uçuşlar yapmaktadır.

Otobüs: Gürcistan’a ulaşım için en çok tercih edilen ve en zahmetsiz yol otobüstür. Türkiye’nin birçok kentinden, sıradan bir şehirlerarası otobüs bileti alınır gibi, Batum’a bilet alınabilir. İstanbul’dan yola çıkıldığında, Batum’a gitmek 20 saat, Ankara’dan yola çıkıldığında 14 saat sürmektedir.
Ayrıca, Batum’a gitmek, adeta yurt içinde seyahat etmek gibi kolaydır. Batum’a gitmek için değil vize, pasaporta bile ihtiyacınız yoktur. Sadece nüfus cüzdanınız bile Batum’a geçebilirsiniz.

Gürcistan Gezilecek Yerler

Gürcistan’ın, Türkiye’den en kolay ulaşılan ve aynı zamanda en Avrupai kenti Batum’dur. Batum, oldukça şirin bir sahil kentidir. Küçüklüğü sayesinde, tamamen yürüyerek gezilebilir. Fakat Gürcistan gezinizi Batum’la bitirmemenizi, başka kentleri de görmenizi, gezmenizi öneririz.

Batum: Batum, az önce de söylediğimiz bir sahil kentidir. Her sahil kenti gibi, Batum’un da deniz kenarında uzun bir bulvarı vardır ve bu bulvarın kenarında birçok cafe bulunmaktadır. Bulvar, altında dinlenebileceğiniz Palmiye ağaçları ile süslenmiştir. Ayrıca, bulvarın ortasında, yapay bir göl olan Nurigeli gölü vardır. Batum’da görülmesi gereken yerlerin en başında, Piazza Meydanı gelir. Meydan, Avrupa kentlerinin meydanlarını anımsatır ve yazları cıvıl cıvıldır. UNESCO tarafından korunan eski banka binasında yer alan Astronomik Saat de ziyaretçilerin çok ilgisini çeker. Osmanlı döneminde, padişahtan izin alınarak yaptırılan bir kilise olan St. Nicholas kilisesi de görülmesi gereken tarihi mekânlar arasında yer almaktadır. Yapımı çok kısa sürede bittiğinden bu ismi alan Mucize Parkı’nı da gezebilirsiniz. Parkın içinde, saat kulesine benzerliğiyle dikkat çeken Chacca Kulesi yer alır ve en ilginç özelliği, yaz aylarında her gün on dakika süreyle çeşmesinden su yerine votka akmasıdır. Batum’da mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisi de, Ters Ev adıyla bilinen, içinde genelde Laz yemekleri servis edilen ve ters olarak inşa edilmiş gibi bir görünümü olan restorandır.

Tiflis: Ülkenin başkenti olan Tiflis, tarih boyunca farklı devletlerin yönetimi altında bulunduğundan, mimari zenginliğiyle öne çıkmaktadır. Her bir bina, farklı dönemlerden izler taşımaktadır. Eski şehir merkezinde gezdiğinizde, çok eski dönemlerden kalmış kiliseler görmeniz mümkündür. Bu kiliselerden neredeyse her birinde her gün düğün olmasıysa, en ilginç özellikleri olarak karşınıza çıkacaktır! Tiflis’te görmeniz gereken yerler arasında, Barış Köprüsü ve bu köprüyü aştıktan sonra karşınıza çıkacak olan Narakila Hisarı’nı da sayabiliriz. Buradan şehrin manzarasını görebilirsiniz. Ayrıca şehirde birçok sülfür hamamı bulunmaktadır. Ücretini ödeyerek, özel oda kiralayıp sülfür havuzlarına da girmeniz mümkün.

Gürcistan’da Ne Yenir?

Gürcistan, mutfak kültürü anlamında oldukça zengin bir ülkedir. Bu zenginliğinin yanı sıra, Türk damak tadına da oldukça uygun tatları bünyesinde barındırır.
Bu tatlar arasında ilk göze çarpan, lezzeti dillere destan Haçapuri’dir. Haçapuri, iki çeşit pide karıştırılarak hazırlanan ve isteğinize göre ortasına yumurta kırılan, taş fırında pişirilen bir pide. Üzerine dökülen tereyağı ile iyice dayanılmaz bir hal alıyor.
Gürcü mantısı olarak bilinen Hinkal de damak çatlatan Gürcü lezzetlerinden. İçinde et, soğan ve maydanoz olur. Dikkat etmeniz gereken şeyse içinde et suyu da bulundurması. Bu su çok sıcak olabiliyor. Dikkat edin, yanmayın.

Gürcistan’dan Ne Alınır?

Gürcistan’a gittikten sonra sevdiklerinize hediye almak isteyebilirsiniz. Bu ülkeden alabileceğiniz en uygun hediyeler, genelde el yapımı hediyelik eşyalardır. El yapımı oyuncaklar ülkede son derece popülerdir. Söz konusu oyuncaklar ve diğer hediyelik eşyalar, el yapımı olmalarına rağmen çok uygun fiyatlarla satışa sunulan ürünlerdir.
Bunların yanında, çeşitli metaller işlenerek oluşturulan ev eşyaları da vardır. Ayrıca Gürcistan, şarabıyla da oldukça meşhurdur ve dilemeniz halinde sevdiklerinize götürebilirsiniz.