Bosna-Hersek, Balkanlar’da bulunan bir ülkedir ve eski Yugoslavya’nın bir parçasıdır. 1990 yılında Yugoslavya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiştir. 51.197 km2 yüzölçümüne ve 2013 verilerine göre 3.531.159 kişilik nüfusa sahiptir. Ülkenin %50’sini Boşnaklar oluştururken, Sırplar %30, Hırvatlar ise %15’lik bir yer kaplar. Ülke, kuzey, batı ve güney taraflarından Hırvatistan, doğudan Sırbistan, güney tarafından Karadağ ile çevrilidir. Adriyatik denizine, Neum şehri üzerinden bir kıyısı bulunmaktadır.
Ülkenin başkenti ve aynı zamanda en kalabalık şehri, Saraybosna’dır. Ülkenin büyük çoğunluğunda karasal iklim hâkimdir. Sadece güney kıyılarındaki Hersek bölgesinde Akdeniz iklimi hâkimdir. Ülke Türkiye’den vizesiz olarak seyahat edilen ülkeler arasındadır ve aradaki kültürel yakınlıktan dolayı birçok kişi tarafından seyahat ve turizm amaçlı tercih edilmektedir.
Bosna Hersek’e Ulaşım
Havayolu: Bosna Hersek’e ulaşım kolaydır, havayolu ve kara yolu ile sağlanabilir. Havayolu birçok kişi tarafından tercih edilen yöntemdir. Saraybosna ve Mostar şehirlerine, İstanbul’dan direkt uçak seferleri bulunmaktadır. Bazı havayolu şirketlerinin, Saraybosna ve Banja Luka’ya aktarmalı uçuşları da bulunmaktadır.
Tren: Tren yolculukları, Belgrad veya Zagreb aktarmalı olarak yaklaşık 20 saat sürmektedir.
Karayolu: Ülkeye giden yollar araç yolcuğu için oldukça uygundur. Fakat eğer karayolu tercih edilecekse, Bulgaristan sınırında transit vize alınması gerekmektedir.
Bosna Hersek’te gezilecek yerler
Bosna-Hersek, tarihinde birçok acıyı barındıran bir ülkedir. Ülkeyi gezerken, her yerde Bosna İç Savaşı’ndan izler görmek mümkündür. Bu tarihselliğin yanında, içinde hala sevimliliği, misafirperverliği de barındıran bir ülkedir. Bu sayede, ülkeyi gezerken hem tarihe tanıklık etmiş hem de güzel vakit geçirmiş olma şansınız oldukça yüksektir.
Ülkede gezilecek birçok şehir bulunmaktadır.
Saraybosna: Bosna Hersek deyince herkesin aklına ilk gelen şehir, ülkenin başkenti ve en büyük şehri Saraybosna’dır. Şehrin etrafı Dinar Alpleri ile çevrilidir. Etrafı Miljacka Nehri ile çevrilidir. Şehirdeki gezilecek ve görülecek yerlerin çoğu birbirine yürüme mesafesindedir. Bu yüzden yürüyerek keşfetmesi oldukça kolay ve zevklidir. Şehrin tarihi yönünü en iyi yansıtan bölgesi, ‘’Stari Grad’’ ya da Türkçe ismiyle Başçarşı’dır. Merkezinde, güvercinlerin mesken tuttuğu bir çeşme ve iki yanda sıralanmış ahşap dükkânlar bulunur. 17. Yüzyıl’da yapılan Saat kulesi de, Başçarşı’da görülmesi gereken yapılar arasındadır. Gazi Hüsrev Bey Camisi ve Medresesi de mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Bu tarihi mekânlar şehrin simgeleri arasındadır. Başçarşı’da yer alan en önemli yapılardan birisi de, altı kapalı bir bedesten olan Moriça Han’dır. Han içinde, birçok cafenin yanı sıra, otantik ürünler satan dükkânlar da bulunmaktadır. Hanın içinde bulunan ıhlamur ağaçları altında kahvenizi de içince, burası Saraybosna’daki en güzel anılarınızdan biri olarak kalacaktır. Şehirde görülmesi gereken tarihi değeri olan yerlerden birisi de, Latin Köprüsü’dür. Köprü üzerinde, 1. Dünya Savaşı’nın başlamasına neden olan Franz Ferdinand suikastı gerçekleşmiştir. Bosna Savaşı sırasında, Bosnalılar için oldukça önem taşıyan yerlerden biri olan Umut Tüneli de mutlaka ziyaret edilmelidir. Bu tünel sayesinde, Bosnalılar savaşta mühimmat ve yiyecek taşınmasını sağlamışlardır. Ferhadiye’de yer alan ve II. Dünya Savaşı’nda Saraybosna’nın kurtuluşu için yapılan Sonsuz Ateş anıtı da, gezinizin tarihi yönünü kuvvetlendirecektir.
Mostar: Bosna-Hersek’in Saraybosna’dan sonraki en ünlü şehri Mostar’dır. Mostar’ın bu kadar meşhur olmasının sebebi de, hepinizin tahmin edeceği gibi Mostar Köprüsü’dür. Şehir, sadece köprüsüyle değil her yönüyle Bosna Savaşı’nın adeta canlı tanığıdır. Şehirdeki birçok binada mermi ve top güllelerinin izleri görülebilir. Şehirde bulunan birçok kaya ve duvarda ‘’Don’t Forget’’, ‘’unutma’’ yazısını görmek mümkündür. Neretva Nehri’ni ikiye ayıran köprü, bir Osmanlı yapısıdır. 1993’te, savaşta, tanktan köprüye açılan ateş sonucunda yıkılmış, daha sonra UNESCO ve Türkiye’nin katkısıyla, nehirden köprünün taşları çıkarılarak yeniden inşa edilmiştir. Tarihe tanıklık etmek için Mostar Köprüsü’nü mutlaka görmelisiniz.
Konjic Bosna-Hersek’te gezilmesi gereken yerlerden birisi de Konjic kasabasıdır. Saraybosna’dan 55 km uzakta küçük bir kasaba olan Konjic, eskiden atlılar dinlendiği için ‘’atlıların dinlenme yeri’’ anlamına gelmektedir. Kasaba, Bosna’daki en eski yerleşim yeri olarak kabul edilmektedir. Şehrin en büyük simgesi olan Konjic Köprüsü de, Mostar Köprüsü ile aynı kaderi paylaşmaktadır ve 2. Dünya Savaşı sırasında yıkılmıştır. TİKA’nın yardımlarıyla yeniden inşa edilmiştir. Köprü ve köprünün arkasından görülen minare, bir Anadolu kasabası görüntüsü sunacaktır.
Bosna’da Ne Yenir?
Bosna Hersek bütün Balkan ülkeleri gibi oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Ülkenin her yerinde keyifle tadabileceğiniz lezzetler bulunmaktadır. İlk sırada Boşnakların en ünlü çorbası Begova çorbası gelmektedir. Tavuk eti ve suyu kullanılarak yapılan çorbanın içinde patates ve bamya da bulunur. Bunun dışında, bütün Balkan milletleri gibi, Boşnakların da köfteleri meşhurdur ve çok leziz köfteler yiyebilirsiniz. Tatlı olaraksa, son yıllarda ülkemizde de meşhur olmuş Trileçe’yi tadabilirsiniz.
Bosna’dan Ne Alınır?
Bosna’dan Türkiye’deki ailenize ve dostlarınıza hediye almak isterseniz, ilk aklınıza gelmesi gerekenler işlenmiş bakır ürünler olmalıdır. Ülkede bakır tepsiler, sahanlar, tencereler hala turistik amaçlar dışında da kullanılmaktadır ve çok fazla seçenek bulabilirsiniz. Bunun yanında, gümüşçülerden telkâri küpeler veya kolyeler de alabilirsiniz.