Resmi adı Arnavutluk Cumhuriyeti olan ülke Güneydoğu Avrupa’da bulunmaktadır. Kuzeydeki komşusu Karadağ, kuzeydoğusundaki Kosova, doğusundaki Makedonya ve güneyindeki ise Yunanistan’dır. Aynı zamanda batıda Adriyatik Denizi’ne, güneybatıda ise İyonya Denizi’ne kıyısı vardır. Arnavutluk, İtalya’ya oldukça yakın konumda bulunmaktadır. Başkenti Tiran olan ülkenin resmi dili ise Arnavutça’dır. Yaklaşık 3 milyon nüfuslu olan Arnavutluk, vizesiz seyahat imkanıyla özellikle Türk turistler için oldukça ilgi çekici bir yerdir.
Arnavutluk’a Ulaşım
•Havayolu ile gitmek isteyenler Türkiye’den 1,5 saat içinde Arnavutluk Tiran Rinas Havalimanı’na ulaşabilmektedir. Özellikle yaz aylarında fazla sayıda uçuş bulunmaktadır. Ülkeyi vizesiz olarak ziyaret etmek isteyenler açısından en uygun seçenek havayolu ulaşımı olarak gösterilebilir.
•Karayolu ile ulaşım sağlamak isteyenler Bulgaristan üzerinden gidebilirler. Ancak bu yolu tercih edenlerin Bulgaristan vizesini sağlamayı unutmaması gerektiğini hatırlatalım.
Arnavutluk’ta Gezilecek Yerler
Arnavutluk kendine has kültürünü yaşatması bakımından çok önemli bir yerdir. Hem yaz hem kış aylarında seyahat etmek isteyenler için çok uygun bir ülkedir. Genellikle kültür turizmi sevenlerin tercih ettiği bir yer olmasına rağmen, her kesimden insana uygun birçok seçenek bulunmaktadır.
•Tiran başkent olmasının yanı sıra, Arnavutluk’ta ilk görülmesi gereken yerlerden biridir. Dajti dağlarının eteğindeki ovaya kuruludur. Şehrin göbeğinde yer alan ve simgesi haline gelen İskender Bey Heykeli, Ethem Bey Cami ve Saat Kulesi mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Lana Nehri’nin yakınlarında ise eski Osmanlı Kalesi’nden kalıntılar görülmektedir. Milli Tarih Müzesi Arnavutluk tarihini ve kültürünü çok iyi yansıtması bakımından gezilmelidir.
•Elbasan Tiran ve Durres’ten sonra ülkenin en kalabalık üçüncü şehri olmasının yanı sıra oldukça sakin bir şehirdir. Osmanlı kültürünü yuvarlak kiremitli evleriyle yaşatmaktadır. Osmanlı Devleti’nin ilk ayak bastığı şehir olması açısından da Balkanlarda önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle olsa gerek, şehirde hala Osmanlı dönemi yapıları kendini göstermektedir. Bunun örneklerini Namazgah, Kral Cami(Sultan Cami) ve Nazire Cami’de görebiliriz.
•Berat Osmanlı İmparatorluğu’nun beş asır hüküm sürmesiyle yine tarihi değeri fazla olan bir şehirdir ve tarihi evleriyle dikkat çekmektedir. Kurşunlu Cami, Hünkar Cami, Saat Cami ve Bekarlar Cami günümüze kadar ulaşabilmiş önemli Osmanlı eserlerindendir. Aynı zamanda Ulusal Etnografya Müzesi ve Halveti Tekkesi de görülmeden dönülmemesi gereken yerlerdendir.
•Kruja Tiran’a yakın olması nedeniyle başkentten günübirlik gezi isteyenler için ideal bir şehirdir. İsmini kalenin dibinden çıkan su kaynağından almıştır. Şahane bir manzarası olmasının yanında, tarihi çarşısı ve kalesi ile de mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Akçahisar Kalesi buraya gelindiğinde mutlaka görülmesi gereken yapılar arasında yer alır. Kale içerisinde ayrıca İskender Bey Müzesi bulunmaktadır. Alışveriş yapmak isteyenler için ise giriş kısmında tarihi Eski Osmanlı Çarşısı vardır.
•Durres Tiran’dan sonra Arnavutluk’un en büyük ikinci şehridir. Kentte birçok önemli tarihi yapı bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in adını taşıyan Fatih Cami, tarihi Ortodoks Kilisesi ve Eski Kale bunlardan bazılarıdır. Ayrıca Antik Tiyatro, Kral Zog’un Kalesi ve İskender Bey Heykeli görülmelidir.
•İşkodra Balkanların en büyük gölüne sahip şehirdir. Üç bin yıllık Rozafa Kalesi burada bulunur. Burası kentin ilk görülmesi gereken yerlerindendir. Aynı zamanda burada Türk hamamları bulunmaktadır. Dar sokaklarında ise Osmanlı evleri varlıklarını korumaktadır. Tarih Müzesi, Osmanlı Hapishanesi, Dilaver Paşa Evi, St. Stephen Katedrali, İşkodra Katedrali ve bir kiliseden dönüşmüş olan Mehmet Cami burada görülmesi gereken yerler arasındadır. Buraya gelenler aynı zamanda Kurşunlu Cami’yi es geçmemelidir. Şehir aynı zamanda gece hayatını sevenler için de güzel bir yerdir.
•Saranda Arnavutluk’un en önemli turistik yerlerinden biridir. Yunanistan sınırına yakındır. Sakin ve huzurlu olması bakımından Arnavutluk’a gelenlerin görmesi gereken bir kenttir.
•Vlore Dıraç’tan sonra Arnavutluk’un en büyük ikinci liman kentidir. Ülkenin en eski şehirlerinden biri olması açısından da önemlidir. Bir diğer önemli özelliği ise Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi’nin burada ilan edilmiş olmasıdır ve bu nedenle ‘’bağımsızlık şehri’’ olarak bilinmektedir. Harika plajlara sahip olması bakımından da deniz tatili düşünenler için çok uygun bir yerdir. Aynı zamanda Mimar Sinan’ın bir yapıtı olan Muradiye Camii ne Neşat Paşaoğlu Cami görülmesi gereken yerler arasındadır.
Arnavutluk’ta Ne Yenir?
• Elbasan tava, kemikli kuzu etinin haşlandığı ve sonra yoğurtlu sosa bandırılarak fırınlandırıldığı geleneksel bir Arnavut yemeğidir. Muhtemelen hepimizin duymuş olduğu elbasan tavayı yemeden dönmemelisiniz.
• Ciğer, Türkiye’de de meşhur olan Arnavut ciğeri, Arnavutluk’ta sanıldığı kadar yaygın değildir ancak yine de meze olarak tüketilir. Ciğer yağda kızartılır ve üzerine geleneksel pul biberlerini katarlar.
• Kestaneli etli tavuk dana, karışık etlerden yapılan ve içine kestane katılan bir tür et yemeğidir.
• Börek, Arnavutların kendine has ince hamurlu nefis böreklerinden yemeden dönmemelisiniz.
• Fırında pırasa Arnavutların geleneksel yemeklerinden bir tanesidir. Kavrulmuş pırasa ve etin fırına verilmesiyle yapılır.
Hediyelik Ne Alınır?
Hediyelik eşya almak için özellikle geleneksel Kruja Çarşısı tercih edilmektedir. Buradan birçok el emeği ürün alabilirsiniz. Pipolar, çifteli gibi müzik aletleri ve Arnavutluk’un çeşitli köylerinde yapılan motifli nakış ve örtüler buradan alabileceğiniz hediyelik eşyalar arasındadır. Sevdiklerine içecek ikram etmek isteyenler için ise, yerel rakıları olan ‘’Rakı Skrapari’’yi ve yerel konyakları olan ‘’Scanderbeg’’i önerebiliriz. Aynı zamanda yerel şaraplar da hediye olarak alınabilir.